Od przyszłego roku wydarzenie ma szansę na stałe zagościć w kalendarzu imprez Europa-Miasta Zgorzelec/Görlitz.
Sobotni event był zapowiedzią nowego pierwszego polsko-niemieckiego Festiwalu Smaku Coolinaria, którego premierowe wydanie zaplanowano na czerwiec 2021 r., kiedy to Görlitz obchodzić będzie jubileusz 950-lecia istnienia. Nowe wydarzenie ma być kolejną atrakcją i magnesem, który – jak liczą organizatorzy – przyciągnie do miasta turystów i mieszkańców dalszych zakątków Saksonii i Dolnego Śląska. Organizatorzy zapowiadają też, że festiwal będzie odbywał się po obu stronach Nysy, prezentując różnorodność i bogactwo naszego pogranicza.
Goście sobotniej, przedpremierowej edycji COOLINARIÓW, od godziny 11.00 aż do godziny 22.00, mieli okazję spróbować regionalnych specjałów, posmakować win z najlepszych dolnośląskich, saksońskich i brandenburskich winiarni, czy lokalnego rzemieślniczego piwa z browaru Craftbeerbrauerei SUDOST. Swoją ofertę zaprezentowały też: lokalna palarnia kawy – Görlitzer Kaffeerösterei, produkująca likiery rodzina Kremser, polska firma rodzinna produkująca lody wegańskie oraz dwie restauracje i masarz z Görlitz, którzy przekonywali do swojego asortymentu zapewniając, że każdy – od wegetarian po miłośników wędlin – znajdzie w niej coś dla siebie.