Wydarzenie zostało poprzedzone środowym otwartym wykładem historycznym Dr. Dagmary Adamskiej z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego, która przybliżyła historię uprawy winorośli na średniowiecznym Śląsku. Piątek upłynął na otwartych spotkaniach dla publiczności z dr Grzegorzem Biszczanikiem z Zielonej Góry, który opowiedział o kuracji winogronowej doktora Ewalda Wolffa z Grünbergu oraz spotkanie z Krzysztofem Fedorowiczem, winiarzem prowadzący Winnicę Miłosz w Łazie i autorem niezwykłej książki Zaświaty.
Sobotni event festiwalu oficjalnie otworzyli burmistrzowie Ursu i Gronicz. Ten dzień dedykowany był rozkoszom podniebienia: degustacji wina i produktów regionalnych na festynie Wine & FoodMarket, który trwał do późnych godzin wieczornych.
Goście mieli okazję spróbować regionalnych specjałów i win z najlepszych dolnośląskich, saksońskich i brandenburskich winiarni, czy lokalnego rzemieślniczego piwa z browaru Craftbeerbrauerei SUDOST.
Organizatorzy festiwalu jak i burmistrzowie obu miast liczą, że to wydarzenie na stałe zagości w kalendarzu imprez Europa-Miasta Zgorzelec/Görlitz – naprzemiennie po obu stronach Nysy.
Warto przypomnieć, że wydarzenie było dofinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu dla Regionalnego Rozwoju w ramach programu kooperacyjnego INTERREG Polska-Saksonia 2014-2022